“Sri Lankan Sun”

Sibylle is dol op cocktails. Zelf maakt ze ze graag, zeker in de zomer. En als we ergens naar toe gaan om iets met een drankje te vieren, besteld ze er ook graag eentje.

Een cocktail maken wordt vaak met een heel ritueel omgeven en soms zijn er exotische ingrediënten voor nodig die niet altijd makkelijk te krijgen zijn. Maar daar doet Sibylle niet aan. Haar stelling is dat een cocktail eenvoudig te maken moet zijn en dat veel goede cocktails ook maar een beperkt aantal ingrediënten nodig hebben. En de juiste verhoudingen dan, want dat is toch ook belangrijk bij het maken van een cocktail? “Pi x Handgelenk” zegt ze hierover. Letterlijk vertaald betekent dat: het getal Pi, vermenigvuldigd met het pols gewricht, ofwel ze doet het met de losse pols.

Sibylle en Bert waren in 2011, 2016, 2017, 2019 en 2020 in Sri Lanka en daar waren ze af en toe te vinden in de bar van Hotel Suisse in Kandy. Het volgende recept komt daar vandaan, beter gezegd, Sibylle heeft het kunnen reconstrueren. En we hebben de cocktail Sri Lankan Sun gedoopt.

Heb je ook zin er eentje te maken? Dan is hier het recept. De ingrediënten die je nodig hebt zijn:

  • mangosap (hoeft niet vers te zijn, maar niet te waterig),
  • witte rum (b.v. de bekende Baccardi),
  • Tripple sec (een sinasappel likeur),
  • limoensap,
  • blokjes ijs.

Het werkt wel erg fijn als je een cocktail shaker tot jouw beschikking hebt.

Voor één cocktail, neem een borrelglas (40 cl.) en vul dat voor 3/4 met rum en 1/4 met Tripple sec. Doe de inhoud in een shaker. Doe er twee borrelglazen mango sap bij en het sap van een halve limoen. Ten slotte twee ijsblokjes. Kort maar krachtig schudden en de shaker leeg gieten in een glas naar jouw keuze. De ijsblokjes blijven achter in de shaker, het doel is de cocktail te koelen, maar de blokjes niet op te laten lossen. Klaar! Voor meer cocktails de hoeveelheden overeenkomstig aanpassen.

Heb je geen Tripple sec, neem dan Cointreau of Grand Marnier. En de limoen kan je vervangen door citroensap. Geen mango sap, probeer dan het sap van een perzik. En geen shaker? Dan is het roeren geblazen, de ijsblokjes kan je er dan vervolgens eerst uit halen, voordat je de cocktail in een glas schenkt.

Je ziet, deze cocktail is zo gemaakt en met ingrediënten die makkelijk verkrijgbaar zijn.