Een van de plezierige dingen van onze wijk is, dat er veel expats wonen. Dat betekent dat Sibylle en ik niet alleen over de halve wereld kunnen reizen, maar dat de halve wereld ook naar ons toe komt. We hadden het genoegen om 4 jaar Noorse buren te hebben en zo zijn we met elkaar bevriend geraakt. Op een mooie dag belde Henriette aan de deur en verraste ons met warme thuis gemaakte “Kanelsnurrerr”, kaneel broodjes. Heerlijk! Sedert die dag associëren we Noren niet meer met de Vikingen, maar met kaneel broodjes:-) Want Kanelsnurrerr behoren al heel lang tot de traditionele Scandinavische keuken.
Verse Kanellsnurrerr, maar binnen 15 minuten verdwenen, we snappen nog steeds niet hoe 😉
En natuurlijk deelt Henriette haar recept met ons, dus hier komt het voor onze Dining Table gasten:
Kanelsnurrerr
- 150 gram boter,smelt het een beetje,
- 7,5 dl melk, voeg het toe aan de boter en verwarm het tot 37 ⁰c (handwarm)
- 2 zakjes gist levure (gist poeder, bijv. Dr. Oetker), roer het door de boter en melk, voeg toe,
- 1,2 dl.suiker (100 gram)
- 1kg bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 3 theelepels cardamom
Meng alles 10 tot 15 minuten met een Kitchenaid of andere keukenmachine en laat het deeg vervolgens een uurtje met rust om te reizen. Deel het deeg in twee gelijke hoeveelheden en rol het uit als een pizza, iets minder dan een centimeter dik. Strooi vervolgens een mengsel van suiker en kaneel over de “pizza’s”. Totaal heb je ongeveer 15 gram kaneel en 130 gram suiker nodig. Dat kan je even van te voren mengen, voordat je het over het deeg strooit. Rol nu iedere “pizza” op, zodat je twee rollen deeg krijgt. Snijdt vervolgens iedere rol in ca. 10 tot 12 stukjes. Plaats de stukjes op een bakplaat (op bakpapier) en bestrijk ze met ei dat je met een kwast aanbrengt. Dat geeft een mooie ”finish”. Schuif de plaat gedurende 10 tot 12 minuten in een voorverwarmde oven (220 ⁰c.). Klaar! Laat de Kanelsnurrerr een beetje afkoelen, bij voorkeur op een rooster en eet smakelijk!
Terwijl Henriette met haar gezin in Den Haag woonde, werkte ze gelijktijdig gedeeltelijk in Oslo. Een drukke dame dus! Maar ondanks dat was ze soms in staat, ons een paar verse Kanelsnurrerr mee te geven voor onderweg, wanneer we de Saab weer de sporen gaven richting Zwitserland. Wij waren er dol op!
Heerlijke Kanelsnurrerr voor onderweg langs de autobahn
Overigens, wist je dat de EU geprobeerd heeft Kanelsnurrerr in Scandinavië te verbieden? Ik bedoel Kanelsnurrerr VERBOTEN! Kaneel kan een kleine hoeveelheid coumarine bevatten. En dat is in hoge concentraties niet goed voor de gezondheid. De Zweden verklaarden de Kanelsnurrerr onmiddellijk tot cultureel erfgoed dat vrijgesteld was van de EU regelgeving. En de Noren zijn, net als de Zwitsers, nooit tot de EU toe getreden. Waarschijnlijk kan de EU haar populariteit nog verder verhogen door in Duitsland het bier te verbieden en in Frankrijk de wijn.