Meer over motorfietsen

De brom- en motorfietsen zijn zo talrijk geworden omdat ze sinds een jaar of vijf zo goedkoop zijn en makkelijk verkrijgbaar met een aanbetaling en maandelijkse afbetalingen: met een aanbetaling vanaf €70 heb je er een. De totaalprijs is minimaal ongeveer €800. Afbetalen is een heilige verplichting, anders wordt de motor direct geïncasseerd door de kredietverlener. Er rijden er bijna 100 miljoen rond in Indonesië, in de regio Jakarta alleen al 10 miljoen.

Transport bikes

Goedkope motorfietsen hebben de economie een enorme impuls gegeven: veel vrouwen drijven er hun onderneminkje vanuit huis mee. En ze vervoeren haast alles, zijn daarom ook vaak voorzien van stellages, voor transport van watertanks, gasflessen, kippen, eieren enz. enz. En natuurlijk voor het gezin; je ziet dan tussen pappa en mamma beentjes uitsteken. En natuurlijk dragen alleen de volwassenen een helm (als ze die al dragen; meestal alleen op de grote weg en in de stad).

Motorrijders zijn welhaast vogelvrij, want niemand maakt ze wat; ze zijn alleen beperkt door hun eigen veiligheidsgevoel en die drempel ligt soms erg laag (vooral bij jongemannen); welke politieman durft een motorrijder aan te houden als er een hele kudde in stampede op je af komt ronken? Kinderen rijden over het algemeen voorzichtig, meestal alleen op de lokale weggetjes; we zaten laatst een ijsje te eten na een fietstochtje voor een supermarkt, wachtend tot een buitje was uitgeregend, toen een motorfiets bestuurd door een meisje van een jaar of 12 stopte: achterop een jonger broertje en zusje, en toen kwam er ook nog een koppie omhoog vanuit de ruimte voor de benen. Even een boodschapje voor mamma doen.

Heel veel motorfietsen zijn taxi (ojek ) en vervoeren tegen betaling 1 of 2 passagiers; het is iets goedkoper dan een autotaxi en veel sneller. Als een vrouw een strakke rok aan heeft en met de benen aan 1 kant zit, is het erg oppassen als de motor tussen de auto’door slingert. Vrijwel altijd dragen vrouwen onderweg dan ook leggings of broeken. Op de motor zit je bij lokaal gebruik gewoon in je dagelijkse kloffie, op sandalen of met blote voeten. De professionele rijders zijn beter gekleed met een jas en schoenen; de hobby-rijders heel soms met een leren pak, meestal in clubverband. Fietsen zie je ook nog wel, meestal sporters, soms oudere mensen. Je ziet deze vooral nog op Java in de buitengebieden.