Verkeer in Indonesië

Het verkeer in Zuidoost Azië is heel dynamisch, om maar een understatement te gebruiken. Voor het westerse oog lijkt het vaak alleen maar chaos. Maar dat is het absoluut niet, het kent alleen een heel eigen mores, weten Sibylle en Bert uit eigen ervaring.

Onze vrienden Respati en Arnold wonen met hun dochtertje Magali sedert 2012 op Java. En ze nemen ons mee in het verkeer op dat eiland. We stappen als het ware bij hen in de auto. Of nog leuker, we kruipen achterop de motor en wringen ons door het verkeer. Let’s go, ofwel het woord is aan Arnold:

Motor bikes waiting

Het standaard vervoermiddel in Indonesië was de fiets en is nu de motorfiets geworden sinds motorfietsen (grote brommers) zo goedkoop werden. Hierover ook verderop. In vijf jaar tijd zijn er haast meer motorfietsen dan inwoners gekomen en je ziet ze dan ook voor alles gebruikt worden. De micro-economie floreert mede hierdoor, maar ook voor kinderen naar school brengen en familie-uitjes is dit het aangewezen -en vaak enige- vervoermiddel. Bijkomend voordeel is dat je gemakkelijk door files manoeuvreert, hetgeen op smalle wegen trouwens vaak niet lukt. Trottoirs en bermen worden tijdens drukte naar hartelust benut, dus het is als voetganger goed uitkijken!

Op binnenwegen rijden ook kleine kinderen van onverstandige ouders, alsof het de gewoonste zaak is, op de motorfiets rond, veelal zich overigens zeer verantwoordelijk gedragend. Het is echter echt oppassen als het tienerjongetjes zijn die stoer gaan doen. Standaard zonder helm en op sandalen en soms met drie of meer op de motor. `s-Nachts zie je in de weekenden wel hele groepen jongeren rijden met hoge snelheden en knallende pijpen, van bedenkelijk allure.

Daarnaast zijn er de profs: ‘preman’ (vrije mannen) op meestal wat zwaardere (of minder lichte) motorfietsen die als een kamikaze door het verkeer schieten. Ze profiteren van de wet op beweging: zolang je beweegt kun je vaak als een mes door de boter door het verkeer glijden. En het zijn niet altijd mannen; de snelste die ik regelmatig op een route tegenkwam was een jongedame met een lange sliert stof van haar hoofddoek onder de helm als een vlag achter haar aan wapperend.

Girls on motor bike

En tenslotte is de motorfiets in combinatie met de mobiele telefoon (tot voor kort in het algemeen een blackberry ) hetgeen de meisjes en jonge vrouwen onafhankelijk maakt en de overheersing door de man enigszins tegen gaat. Het fenomeen ‘blackberry-girl ’ zie je hier veel: meisjes die zittend op de geparkeerde motor rondhangen, ondertussen berichten uitwisselend met vriendjes en vriendinnetjes.

 

Maar er zijn nog meer verkeersfenomenen in Indonesië. Van een heel andere categorie zijn de overbelaste vrachtwagens. En hoe dat kan aflopen is te zien in de bovenstaande video clip.

En voor wie nog meer wil lezen kan haar of zijn hart ophalen via onderstaande links:

Selamat Jalan dan menyetir dengan aman

Ofwel; goede reis en stuur veilig.

En natuurlijk veel leesplezier, Arnold