In die tijd werden kampeerauto’s of alles wat daar voor door moest gaan, vaak gebouwd op basis van een Renault Goelette. Een bestelbus waarvan de eerste types in 1947 op de markt kwamen. Ze hadden een behoorlijk laadvermogen en waren voor die tijd ook relatief ruim. Maar ze hadden één belangrijk nadeel vond mijn vader. De instap was veel te hoog. Dus de Renault viel af.
Ook VW bouwde vanaf 1950 haar bekende bus. Die zijn ook regelmatig gebruikt als kampeerauto. Maar ze hadden een ander belangrijk nadeel. Ze waren geen “sta-hoogte” en eigenlijk waren ze ook relatief klein. Dat werd vaak opgelost met een hefdak. Maar dat vond mijn vader eigenlijk maar een matige oplossing. Want die dacht meer aan een royale rijdende caravan. Dus ook geen VW bus.
De Renault Goelette en de VW bus, beiden toch niet optimaal voor een kampeerauto.
Gelukkig had Citroën in 1947 een conceptueel zeer innovatieve bestelbus op de markt gebracht. De Citroën HY. Deze auto had eigenlijk alles mee. Sta-hoogte, een lage instap en ruim qua opzet. Dat alles kon gerealiseerd worden, omdat de HY voorwiel aandrijving had en rondom onafhankelijke wielophanging.
De Citroën HY, een ruime bestelbus met een lage, vlakke laadvloer en waarin je kon staan.
Maar zelfs de HY had een nadeel. Hij was relatief kort als je een royale mobiele caravan wilde bouwen. Maar daar had mijn vader een geheel eigen oplossing voor. “Verlengen”. En zo viel de keuze op de Citroën HY. Hij voldeed comfortabel aan alle eisen als hij 75 centimeter verlengd zou worden! En daar zag mijn ouwe heer, die voor de oorlog jarenlang met succes een garagebedrijf had gerund, geen enkel probleem in. Ik weet dat mijn vader al die overwegingen gemaakt heeft, omdat hij het vaak vertelde aan geïnteresseerden. En toen hij wist wat hij wilde, heeft hij een tekening gemaakt van de kampeerauto die hem voor ogen stond.
Dit is de originele schets van onze kampeerauto.
Die tekening heb ik een paar jaar geleden weer gevonden tussen de oude foto’s. Dat is wat hij zich voorgesteld heeft. Waarschijnlijk nog voor dat hij de “onze HY” gekocht had. En zo is hij ook precies geworden.